Utjecaj potresa na turizam u Zagrebu

Author: Tomislav Zovko

Svi stanovnici Zagreba se sjećaju snažnih potresa magnitude 5,5 po Richteru u ožujku prošle godine s epicentrom udaljenim samo sedam kilometara od središta grada. Činjenica da je samo desetak dana prije Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju uzrokovanu koronavirusom, već lošu situaciju je učinila samo gorom.
Građani su u strahu izašli na ulice, a auti prekriveni ciglama s nastradalih zgrada, ceste pune prašine od šute te razrušeni toranj katedrale koji je kasnije postao svojevrsnim „simbolom“ potresa još su uvijek urezane u pamćenje stanovnika.

Prema svjetskim i domaćim pokazateljima urbani turizam, kako u svijetu tako i u Zagrebu, u 2020. trebao je ostvariti daljnji kontinuirani rast. Grad Zagreb se u kratkom vremenu suočio s dvije velike krize – globalna pandemija i potres su uzeli svoj danak, a materijalna šteta i kolektivni strah od novih potresa još će dugo vrijeme pratiti Zagrepčane. No što je s turistima? Kako će narušeni izgled centra i okolice utjecati na dojam i iskustvo inače šarmantnog Zagreba?

Možemo sa sigurnošću reći da su potresi oštetili jedan od najvažnijih i temeljnih turističkih resursa Zagreba, a to je centar grada s njegovom srednjoeuropskom graditeljskom baštinom. Pandemija u kombinaciji s potresima pokazala je svu svoju moć nad turizmom Zagreba, a najviše kroz pad broja dolazaka stranih gostiju za čak 86% u usporedbi s 2019. godinom. Osim konstruktivnih oštećenja, stradale su zgrade koje su izravno namijenjene turizmu, ali i one koje neizravno pridonose turističkoj prepoznatljivosti poput ugostiteljskih objekata, crkva i apartmana za iznajmljivanje. Grad je ostao privremeno “paraliziran” iako su mnogi djelovali dosta brzo u sanaciji narušenih zgrada.

S druge strane, osim pandemije koja je usko vezana uz već ograničenu potražnju za turizmom, ne vjerujemo da će potresi utjecati na turističku potražnju Zagreba u usporedbi s koronavirusom. Unikatnost grada, pogotovo centra, neće uništiti strah od potresa već će samo smanjiti dosadašnji doživljaj reprezentativne gradske jezgre. Uzevši u obzir da bi se turizam prvenstveno pogođen pandemijom lakše i brže oporavljao da grad nije pogođen mnogim oštećenjima, dolazimo do zaključka da sami potresi nisu primarno presudni u padu turizma ali definitivno kvare dojam Zagreba kakav je bio prije. Nadamo se da će grad i TZGZ učiniti sve u svojoj moći da grad do sezone učine urednim i sigurnim za ugodan boravak turista.

Ako gledamo situaciju iz aspekta iznajmljivača apartmana u centru, pandemija i potresi utjecali su na to da zbog nedolaska stranih turista, vlasnici apartmana za kratkoročni najam okreću se tržištu za dugoročni najam. Što se tiče vlasnika apartmana, u ovoj situaciji je definitivno isplativije i sigurnije poslovati na taj način dok ne dođemo opet u „normalno stanje“.

Možemo zaključiti kako je pandemija usko vezana uz smanjenu potražnju za turizmom u Zagrebu. Posljedično, manja je i potražnja za nekretninama u središtu grada koje bi imale turističku namjenu dok, istodobno, raste ponuda stanova za dugoročni najam. Potresi su više štete nanijeli vlastitim građanima nego samim turistima, a duh grada Zagreba je definitivno bitniji od narušenih zgrada. Zagreb ima štošta za ispričati nakon što pandemija završi, a mi jedva čekamo ponovni povratak turista koji će se sigurno oduševiti našim gradom.

 

27.01.2021.

Pratite nas na:
Prijavite se za newsletter

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte
Politika kolačića | Pravila o privatnosti

Privacy Preference Center

Close

Vaša privatnost

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Te se informacije mogu odnositi na vas, na vaše postavke, na vaš uređaj ili kako bi se web-lokacija učinila onako kako to očekujete. Informacije obično ne mogu vas izravno identificirati, ali vam to može pružiti više personaliziranog web iskustva. Možete odabrati da ne dopuštaju neke vrste kolačića. Kliknite zaglavlja različitih kategorija da biste saznali više i promijenili naše zadane postavke. Međutim, trebali biste znati da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na web-lokaciji i uslugama koje možemo ponuditi.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići