Koja je budućnost apartmana?

Author: Tomislav Zovko

Bez obzira na to jeste li „svjetski putnik“ ili ne, vjerojatno ste čuli za revoluciju kratkoročnog iznajmljivanja apartmana. Zahvaljujući Airbnb-u i Booking-u danas se možete osjećati kao kod kuće čak i kada ste na odmoru. Nema sumnje u tome da se posljednjih godina drastično povećao broj apartmana za najam u gradovima diljem svijeta, a tom valu su se priključili brojni investitori i agencije za upravljanje nekretninama. Otvorili su se apartmani svih tipova, od luksuzno uređenih prostranih apartmana do malih sobica koje nisu komforne. Postavlja se pitanje – koja je budućnost apartmana?

Već duže vrijeme se vodi diskusija je li je bolje i povoljnije iznajmiti apartman umjesto sobe u hotelu. Isplativost apartmana u usporedbi s hotelom ovisi o preferencijama gostiju kao što su kvadratura, duljina ostanka, uređenje te pozicija samog apartmana. Ljudi koji iznajmljuju apartmane prvenstveno to rade jer žele „upiti“ kulturu grada, uživati u izvornom doživljaju te imati luksuz vlastitog prostora. Vlasnici apartmana, tj. domaćini uvijek znaju gdje se nalaze najbolje atrakcije poznate samo lokalnim stanovnicima što zasigurno pozitivno utječe na cjelokupni dojam grada. U svijetu su apartmani ipak alternativni smještaj te zato kao takvi osim snižene cijene moraju pružiti dodanu vrijednost i ostale pogodnosti u usporedbi s hotelima.

U principu, apartmane obično iznajmljuju obitelji ili veća skupina prijatelja koji preferiraju komfor odvojenih soba za spavanje. Savršeno je i za dulje boravke bez osjećaja „cabin fever-a“ koje skučena hotelska soba ponekad može pružiti. Prostranost apartmana zasigurno igra veliku ulogu jer s njom dolaze pogodnosti poput odvojenog dnevnog boravka, terase i više soba. Također, ništa ne može zamijeniti osjećaj „doma“ iako ste na drugom kraju svijeta. Ugodnost i komfor koje pruža apartman ne može zamijeniti hotelska soba, bar ne u istom cjenovnom rangu i te činjenice su svjesni svi vrsni putoholičari. Naše iskustvo nam je pokazalo da postoji puno veća i stabilnija potražnja za dvosobnim i trosobnim apartmanima u kojima gosti odsjedaju duže vrijeme nego za studio apartmanima ili soba s kupaonicom.

Trend najma većih apartmana je postojao i prije globalne pandemije, a studio apartmani i obične sobe se sve manje iznajmljuju što je u koroni još više došlo do izražaja. Dugogodišnje iskustvo nas je naučilo da su najbitnije pogodnosti apartmana (osim prostranosti), pogled na grad ili more, terasa i vrt. Studio apartmani i obične sobe se s hotelskom sobom mogu boriti isključivo s cijenom, a padom cijena dolazi do pitanja isplativosti. Pretpostavljam da će u budućnosti popunjenost i cijene koje postižu studio apartmani nastavljati padati, dok će potražnja za dvosobnim i trosobnim apartmanima rasti.

 

28.01.2021.

Pratite nas na:
Prijavite se za newsletter

Ako nastavite pregledavati ili kliknete "Prihvati sve kolačiće", pristajete na pohranjivanje kolačića prve i treće strane na uređaju kako biste poboljšali navigaciju na web-lokaciji, analizirali upotrebu web mjesta i pomagali u našim marketinškim naporima. Pročitajte
Politika kolačića | Pravila o privatnosti

Privacy Preference Center

Close

Vaša privatnost

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti podatke u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Te se informacije mogu odnositi na vas, na vaše postavke, na vaš uređaj ili kako bi se web-lokacija učinila onako kako to očekujete. Informacije obično ne mogu vas izravno identificirati, ali vam to može pružiti više personaliziranog web iskustva. Možete odabrati da ne dopuštaju neke vrste kolačića. Kliknite zaglavlja različitih kategorija da biste saznali više i promijenili naše zadane postavke. Međutim, trebali biste znati da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na web-lokaciji i uslugama koje možemo ponuditi.

Osnovni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za web stranice i njihove značajke kako bi ispravno funkcionirali. Bez ovih kolačića, usluge poput konfiguratora vozila mogu biti onemogućene.

Korišteni kolačići

  • WordPress Obavezni
  • Wordfence Obavezni

Izvedbeni kolačići

Ovi kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji upotrebljavate web stranice. Izvedbeni kolačići pomažu nam, na primjer, da prepoznamo posebno popularna područja naše web stranice. Na taj način možemo bolje prilagoditi sadržaj naših web stranica prema vašim potrebama i time poboljšati ono što vam nudimo. Ovi kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Daljnje pojedinosti o prikupljanju i analiziranju informacija mogu se pronaći u odjeljku "Analiza podataka o upotrebi".

Korišteni kolačići

Kolačići treće strane

Ovi kolačići su instalirani od treće strane npr. društvene mreže. Njihova glavna svrha je integracija sadržaja društvenih mreža na našu stranicu, poput durštvenih dodataka.

Korišteni kolačići